Drama....
Afgelopen maandag was het letterlijk en figuurlijk even een drama...We kwamen er achter dat onze opdracht voor het afstuderen, een dramaproductie opzetten met de straatkinderen, niet haalbaar is. De problematiek van de kinderen is te heftig om in zo'n korte tijd met hun een dramaproductie op te zetten. Het zou ons alleen al drie maanden kosten om echt een relatie met de gasten op te bouwen en dan moesten we in die tijd ook nog een dramaproductie opzetten, niet helemaal haalbaar. Daarnaast kwamen we er achter dat ze hier half maart een vakantie hebben van 3 weken...dus 3 weken geen kinderen om mee te oefenen. Dus een groot probleem! Normaal vind ik vakantie wel lekker, maar dit kwam niet heel goed uit. Geen dramaproductie betekent voor ons niet kunnen afstuderen...Na een week in ZA was dit een grote tegenslag. Wat moesten we nu, we hadden ons ingesteld op een dramaproductie. Boeken hadden we mee genomen, informatie verzameld en we hadden er zin in, ook al was het een grote uitdaging! Het bracht ons wel even van slag en we zagen het even niet meer zitten. We hebben onze afstudeerbegeleider gebeld en die gaf ons nieuwe hoop! We gaan nu onderzoek doen naar de problematiek van de kinderen en hoe de leraren daar mee om kunnen gaan. Daarnaast schrijven we een manuel met verschillende dramactiviteiten over life skills die de leraren met de kinderen kunnen uitvoeren. De dramaproductie gaat zo niet helemaal verloren! We zien dit helemaal zitten en gaan hier vol enthousiasme mee aan de slag! Het mooie van dit project is dat zowel de leraren als de kinderen er iets mee kunnen.
De problematiek van de kinderen is hier best heftig. Iedereen gebruikt bijna drugs in welke vorm dan ook, pillen, lijm snuiven, roken etc. Sommigen komen zelf nog onder invloed op school. Tijdens het ontbijt, dat ze elke ochtend krijgen, proberen ze soms nog buiten te roken of wat te gebruiken. Dit is ook duidelijk te merken in hun gedrag op school. Ze luisteren slecht, hebben geen respect, hun concentratie is laag en ze hebben regelmatig ruzie met klasgenoten of andere jongeren. In de klas hangt ook een geur waar je niet vrolijk van wordt. Elke vrijdag mogen de jongeren een douche nemen en krijgen ze schone kleren. Veel van de jongeren leven op straat. Sommigen hebben nog wel ouders, maar die hebben hun eigen problematiek, ze zijn vaak dronken, zien niet naar hun kinderen om en sommigen werken zelf als hoer.De meeste kinderen slapen ook bij elkaar en hebben geen vast ‘huis' om naar terug te komen. Een goed voorbeeld figuur kennen ze hier vaak niet. De enige plek waar ze te horen krijgen wat echte liefde is, is het Joshua project. De jongeren komen hier vrijwillig en hebben les van 9 tot 12 uur, daarna gaan ze weer de straat op. Een grote wens van het project is om een opvanghuis te mogen beginnen voor deze kinderen. De gemeente laat dit alleen helaas nog niet toe. Het is triest om te zien hoeveel woede er in de kinderen zit en hoe licht ontvlambaar ze zijn. Op de gezichten van de kinderen is de hardheid van het straatleven af te lezen. Gelukkig is er af en toe ook een glimlach te zien!
Genoeg zware kost voor nu! We zijn sinds gisteren ook in het bezit van een moutainbike!! We fietsten nu overal naar toe, best nog een zware klus met de heuvels en het warme weer. Het is in ieder geval heerlijk dat we nu wat vrijer zijn en overal zelf naar toe kunnen! De dagen voor de klas en het middagprogramma zijn wel slopend, voor ons gevoel kunnen we na het eten al gelijk naar bed...de avonden zijn hier dus niet heel lang. We hebben in ieder geval genoeg slaap! Het is nu ook al 21.25 uur, dus bedtijd J Morgen is er weer een intensieve dag en wachten allen kinderen weer!
Groeten uit het zonnige Jeffreys Bay!!
Haske en Suzanne
Heej, ik kan me goed voorstellen dat het even moeilijk was begin deze week...toch een tegenslag. Maar misschien nu een wel net zo mooie opdracht waar iedereen wat aan heeft! Ik heb veel respect voor jullie wat jullie daar proberen te doen met die kinderen, hoe heftig het soms ook voor jullie zal zijn...Maar toch... je doet het ten slotte toch ook voor die ene glimlach wat vaker op hun gezichten te laten verschijnen! Veel succes, groetjes vanuit het grijze hier :-)
Heey girls! Dat is wel even pittig ja, als je afstudeerproject eigenlijk een beetje in het water valt. Maar gelukkig hebben jullie een alternatief nu. Als je zo hoort wat die gasten allemaal meemaken, dan is het echt geweldig om te bedenken wat jullie voor hen kunnen (en zullen) betekenen. God is daar met julllie, het project en de jongeren bezig. Geweldig! Heel veel sterkte en Gods zegen bij alles wat jullie gaan doen. En een dikke knuffel van mij voor als het even tegen zit. Liefs Sief
PS: Dat mountainbiken klinkt op zich goed! ;-)
Hoi Suuz en Haske,
Best pittig zo te horen. Wel mooi dat jullie in een andere vorm duur kunnen gaan, anders zit je er ook een beetje verloren! Maar goed dat is Afrika, had ik ook last van.
Wel goed dat jullie nog tijd hebben voor een verhaal, lukt dat ook om zelf bij te houden? Dat kost vaak ook wel wat energie, ben ook erg benieuwd naar foto's, lukt dat een beetje met uploaden?? Wij gaan hier nu eten, veel sterkte!
Hey suzanne en haske!!
Wat jammer dat het niet zo goed ging bij het dramaproject maar gelukkig hebben jullie weer iets nieuws om aan te werken!! Ik hoop dat dit goed gaat en dat jullie over 3 maanden weer veilig thuis komen!!
XxXx- Janine!!
Hey Hallo daar!
Ziet er goed uit jullie stekkie!
Wel baalen zeg van het project...flexibiliteit is geloof ik een kernwoord in Afrika...gelukkig dat jullie daar geen problemen mee hebben en al weer goede moed hebben! Klinkt leuk hoe jullie het nu gaan aanpakken.
Succes daar en ik probeer snel eens te bellen :)!
Liefs Anna
oef... das niet leuk om te horen! Ben blij dat er gelukkig wel iets anders is gevonden waar jullie je de komende tijd mee bezig kunnen houden :) Ga ervoor, veel succes en God gaat met jullie!
greetz Berdiene
Heftig verhaal zeg. Lijkt me heel zwaar, maar het moet inderdaad heel mooi zijn, om toch af en toe een glimlach op het gezicht van een kind te zien. Gelukkig hebben jullie nu een nieuwe afstudeeropdracht, was anders letterlijk een drama geweest ja. Heel veel succes ermee!
Ben wel jaloers op jullie mountainbikes hoor ;-) Moet mooi fietsen zijn daar, bergen, zonnetje... Gelukkig wordt het hier ook zo langzamerhand lente! Tijd om m'n racefiets weer eens te pakken...
Groetjes vanuit een zonovergoten Zoetermeer :-)
Hey Haske,
Balen zeg dat je dat daar te horen krijgt... Maar goed, gelukkig dat er een oplossing is gevonden en aan de andere kant is het natuurlijk wel typisch afrikaans. Goeie kennismaking met de cultuur ; )
Veel succes in elk geval met het beginnen van je afstudeeropdracht!!
Greetz Judith
he daar,
leuk wat dingetjes te leven over het leven daar. Wel even wat anders idd. Goed te horen dat jullie nu wat anders kunnen doen, lekker flexibel op zijn afrikaans. Nou succes er verder mee en geniet er gewoon van, ook als dat project wat minder gaat misschien. Je ziet vanzelf. Nou wij horen van jullie. Groetjes en veel plezier ermee!
Hey girls!
We lopen hier ook zonder jas buiten! 15 Graden ja!
Sunshine, my sweet, sweet sunshine!
Sief
Ha Haske&Suus!
Wow, dat is zeker schrikken als je opeens hoort dat je afstudeeropdracht niet uitvoerbaar is. En jullie hadden je nog wel zo goed voorbereid. Gelukkig dat jullie wel iets in de dramarichting kunnen gaan uitvoeren. Hoop dat jullie ook vol enthousiasme aan deze opdracht kunnen gaan werken!!
Nog bedankt voor jullie smsje trouwens op mijn dag van vertrek! Erg leuk!!
Gaat hier ook prima. Veel zon, leuke kinderen, aardige mensen en steeds meer een eigen routine gevonden.
Mooie foto's trouwens!
Ladies, succes met jullie afstuderen! Zet em op!
Slaap lekker (geen idee wat het tijdverschil is met Brasil) en ik hoop snel meer van jullie te lezen!
Ciao, Marina.
Ondanks de tegenval, toch er tegen aan. goed bezig meiden!! Zal zeker niet altijd meevallen.
Kwam er achter dat jullie op dezelfde plek zijn als collega van mij: Geralda Vonk. Heeft ook sph gedaan op de che, collega van mijn stageplek in Soest (kinderjeugdpsychiatrisch kliniek). Als jullie haar zien groetjes :)
Heel veel sterkte daar. God is met jullie mee !:)
Zooo, jullie worden wel echt in het diepe gegooid he!
Wel echt goed dat er al zo snel een oplossing is gevonden. Dit is ook wel een hele mooie en uitdagende opdracht!
Heel veel succes!! Als jullie deze kinderen een stukje verder op weg kunnen helpen dan gaat dat in Nederland zeker ook lukken.
Groetjes, Hanneke